четвер, 2 листопада 2017 р.

Інформація для старшокласників



Обираємо професію
Нині у світі налічується величезна кількість професій. Кожна з них має свої особливості. Щоб полегшити вибір професії, було зроблено їх класифікацію. У нашій країні найбільш популярною є класифікація, запропонована Є.Клімовим. В її основу покладено 4 ознаки:      
1.      предмет праці:
-          Л-Л;
-          Л-Т;
-          Л-П;
-          Л-Зн.система;
-          Л – Хо. 
        2.      мета праці:
-          гностичні (розпізнавати, досліджувати, перевіряти: контролер, коректор, критик);
-          перетворюючі (перетворення предмета, об’єкта; обробка, переміщення: столяр, учитель. реставратор);
-          пошукові (винайти, придумати, знайти новий варіант: модельєр-конструктор одягу, меблів, дизайнер, аранжувальник). 
        3.      знаряддя праці:
-          ручні;
-          машинні з ручним керуванням;
-          автоматизовані;
-          функціональні: використовуються засоби мови і поведінки. 
        4.      умови праці:
-          побутові;
-          на відкритому повітрі;
-          в незвичайних умовах (шахтар, водолаз);
-          з підвищеною моральною відповідальністю.
           
            Слід розрізняти близькі за значенням і вживанням слова «професія» та «спеціальність».
            Професія – рід занять, означена форма трудової діяльності. Спеціальність – окрема галузь науки, техніки, виробництва, в якій людина працює. Люди однієї професії можуть мати різні спеціальності.
            Лікар: терапевт, хірург, педіатр, стоматолог, невропатолог, окуліст, гінеколог, нарколог тощо. Учитель Математики, історії, географії, біології, хімії, фізкультури, етики тощо. Слюсар: слюсар-збирач, ремонтник, інструментальник, сантехнік тощо. Артист Театру, цирку, естради, кіно тощо. Водій Автобуса, таксі, трамвая, тролейбуса тощо.
           
У ряді факторів вибору професії виділяють суб’єктивні (інтереси, здібності, темперамент, характер) та об’єктивні (рівень підготовки, стан здоров’я, інформованість про світ професій).
            Щоб обрати свій фах, необхідно ряд факторів – власні побажання (Що я ХОЧУ), психологічні особливості та можливості (що я МОЖУ), не слід забувати і про потреби ринку праці (ТРЕБА).

            Під професійною придатністю розуміють сукупність психічних та фізіологічних особливостей людини, необхідних і достатніх для досягнення ефективності в тій або іншій професії. Якщо професія висуває жорсткі вимоги до психологічних особливостей особи, до властивостей її нервової системи, її варто зарахувати в І групу професій з абсолютною придатністю.
            Якщо ж цей вид праці може опанувати практично будь-яка здорова людина, то його можна зарахувати в групу професій з відносною придатністю.
http://proforientator.info/

Немає коментарів:

Дописати коментар